Zuzana Taucová

Schody do metra doplní skluzavka

8. 04. 2015 19:36:01
Snížení nákladů o polovinu má přinést zavedení skluzavky na schodech vedoucí do vestibulu nově otevřené stanice metra v Praze na Veleslavíně, oznámil to mluvčí letiště Václava Havla. Absenci schodů kritizují občané České republiky i zahraniční turisté, letiště proto zavedlo službu nošení kufrů, kterou zajišťují portýři mezi 5 a 22 hodinou. S teplejším počasím však lze očekávat větší nápor turistů a nedostatečnou kapacitu portýrů.

Skluzavka bude sloužit cestujícím, kteří se budou pohybovat směrem k metru, zavazadlo si dají na klín. Tvrdému pádu na konci skluzavky zabrání tzv. skákací hrad, který se běžně používá jako dětská atrakce. Zneužívání hradu dětmi školního a předškolního věku má zabránit vstupné, jeho výše se nyní projednává.

Na obou stranách schodiště bude umístěn amplion, z něhož se poline melodie „Schody do nebe“ českého skladatele Karla Kopeckého, aby cestující neměli dojem, že mají málo muziky za hodně peněz.

S dalším vylepšením přišel Magistrát hl. m. Prahy společně s Ministerstvem obrany ČR: jelikož zmiňované schody nejsou kryty střechou, pracovníci z řad vězňů z nedaleké Ruzyně budou doprovázet cestující s deštníkem nad hlavou. Dodatečné náklady vzniknou při práci policejní eskorty, která bude vězně při práci doprovázet.

V zimě si budou moci odvážnější turisté zapůjčit boby - oproti cestovnímu dokladu.

-tau- (stz)

Autor: Zuzana Taucová | karma: 24.68 | přečteno: 991 ×
Poslední články autora